Woda RED-OX w drodze do pełnego zdrowia

Woda RED-OX w drodze do pełnego zdrowia

Woda to jedna z najważniejszych substancji na Ziemi, ba, poszukiwana niczym złoto w zamierzchłych czasach jest nawet w przestrzeni kosmicznej. Naukowcy wiążą z nią powstanie życia na zielonej planecie, stała się także wyznacznikiem szukania innych potencjalnych form istnienia. Woda stanowi też większą część ojczyzny ludzkości otulając zielone lądy i chowając w swoich otchłaniach cały, złożony i nie do końca poznany ludziom ekosystem. Co więcej, można uznać ją za substancję zagrożoną, według Światowej Organizacji Zdrowia od 15 lat na Ziemi nie ma całkowicie czystej wody. Twory ludzkiej wyobraźni dotarły nawet do Rowu Mariańskiego - najgłębszego miejsca odkrytego przez człowieka, gdzie niedawno odnaleziono plastikowe odpady. Oczyszczanie ścieków i uzdatnianie wody, mimo, że niezbędne, nie rozwiązują problemu ze względu na bardzo duże zużycie wody i rosnące zanieczyszczenie wód powierzchniowych i gruntowych.

Woda stanowi 60-70% masy człowieka. Składają się z niej także komórki ludzkiego ciała. Reguluje większość procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Jej niedobór jest przykry w skutkach i objawia się m.in. dezorientacją, kołataniem serca, cukrzycą, nadciśnieniem i niedociśnieniem, problemami w układem krążenia, bólami i zawrotami głowy, depresją i apatią, obrzękami i skurczami nóg, suchością skóry i błon śluzowych, egzemami i łuszczycami, problemami z układem moczowym czy wydalniczym, a w drastycznych przypadkach może prowadzić do poważnych uszkodzeń a nawet śmierci. 

Popularnie zaleca się picie 2 litrów wody dziennie. Tak naprawdę, zależy to od masy ciała. Ludowy uzdrowiciel P. Borbat zaleca spożywanie wody w ilości 4% masy danego osobnika. I. Nieumywakin podaje inny sposób wyliczenia, w którym uwzględnia średnie straty w wodzie wynikające z aktywności fizycznej, biologicznej i chemicznej organizmu. W jego teorii, osoba ważąca 70 kg traci 2 litry wody, które należy uzupełnić. Osoby ważące 50-60 kg powinny uzupełnić 1,5 litra wody. Przy chorobach stawów ilość spożywanej wody należy zwiększyć o 0,5 litra. 

Problem tkwi w tym (a musi w czymś, bo nie było by artykułu!), że społeczeństwo jest masowo odwodnione niezależnie od tego czy statystyczna dana osoba wypija zalecane 2 litry wody dziennie, czy kupuje droższą wodę czy korzysta z dzbanka z filtrem. Podstawowe parametry zapewniające optymalne nawodnienie organizmu to: ilość i jakość. O ile wiele współczesnych appek radzi sobie z przypominaniem o regularnym piciu wody o tyle duże koncerny nie promują wartościowej wody. 

Większość butelkowanej wody dostępnej w sklepach ma małą wartość dla człowieka. Przeciętna woda ma średnie parametry, istotnych pierwiastków jest mało, jej pH jest obojętne w stronę kwaśnego, a długie przechowywanie w plastikowym opakowaniu gwarantuje obecność mikroplastiku, nie chroni przed słońcem i niekorzystnie wpływa na strukturę wody a także jej potencjał redoks. Taka woda nie dostarcza niezbędnych minerałów, nie nawadnia odpowiednio komórek i nie spełnia pożądanych funkcji w organizmie. Wiele osób nie pilnuje nawyku picia wody, ponieważ po zwiększeniu ilości wypijanych płynów nie widzi różnicy w samopoczuciu i zdrowiu. Wynika to właśnie ze spożywania niewłaściwej wody. 

Kolejnym istotnym aspektem jest współczesna dieta uboga w owoce i warzywa. Sucha żywność dominuje szczególnie w jadłospisie Polaków. Kanapki na śniadanie i kolację, słona przekąska i batonik na pomiędzy, ciastko do kawy a na obiad kebab. Taka dieta jest uboga w płyny, które organizm mógłby pozyskać z żywności. W walce z odwodnieniem warto więc przyjrzeć się swojej diecie i zwiększyć udział owoców i warzyw oraz dań mokrych takich jak ulubiona zupa. 

Jaką wodę wybierać? Jeżeli butelkowaną to wysokozmineralizowaną (mającą ponad 1500 mg/l pierwiastków i minerałów). Warto sprawdzać wartość poszczególnych minerałów na etykiecie. Dobrze wypracować również nawyk wybierania wody o wysokiej zawartości wodorowęglanów. Im wyższa wartość tym wyższy jest potencjał alkalizujący wody. Dzięki temu woda nie będzie dodatkowo zakwaszać organizmu, a wręcz zacznie wspomagać walkę z tym procesem. Dodatkowo istotne jest opakowanie. Najlepsza woda pod względem czystości i struktury będzie pakowana w szklane butelki z barwionego szkła. Pozwala to na zachowanie odpowiednich właściwości wody oraz jej cennych substancji i ochronę przed środowiskiem zewnętrznym. Wodę można również poddać różnym procesom, które pomogą wzbogacić napój o wartości odżywcze i poprawić jego strukturę. 

Osolona woda zadziała jak naturalny elektrolit i antyoksydant. Zaleca się wypijanie 2 szklanek z dodatkiem soli z rana na czczo aby pobudzić procesy metaboliczne a także uzupełnić wodę w wysuszonym przez noc organizmie. Dodatkowo po wodę z solą warto sięgnąć w trakcie zwiększonego wysiłku fizycznego, a także podczas upalnej pogody czy problemów z przewodem pokarmowym. Decydując się na taki sposób nawodnienia należy wybrać wartościową sól taką jak himalajska czy kłodawska. 

Właściwości wody zostały dokładnie przebadane i poznane. Jest jednym z najpopularniejszych rozpuszczalników, często zawiera cenne dodatki w postaci pierwiastków, minerałów, tlenu, soli odżywczych, ale można w niej spotkać także zanieczyszczenia i mikroby. Wyróżnia się wysokim parametrem ciepła właściwego i występuje w 3 stanach skupienia: ciekłym, gazowym i parowym. Mówi się także, że woda ma pamięć co jest odwołaniem do jej struktury, którą można zmieniać pod wpływem różnych procesów, chociażby w procesie gotowania i mrożenia. Istnieją także specjalne narzędzia i technologie strukturyzujące wodę w formę lepiej przyswajalną dla człowieka. Przykładem są naczynia od Natures Design. Poza tym wodę można poddać jonizacji, dzięki czemu zmienia się jej pH na zasadowe tworząc tzw. wodę alkaliczną. Taka woda pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, a także lepiej nawadnia dostając się wgłąb komórek. Jej ujemny potencjał zapewnia walkę z wolnymi rodnikami. Ich kumulacja w organizmie powoduje stres oksydacyjny i zakłócenie równowagi redoks, niezbędnej do zachowania zdrowia. Gdy organizm jest niezbalansowany dochodzi do zbytniego utleniania się zdrowych cząsteczek w wyniku czego następują mutacje i uszkodzenia w obszarze komórki i może rozwinąć się nowotwór. Dostarczanie antyoksydantów wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, warto spożywać wodę nasyconą dodatkowym wodorem w celu zachowania równowagi redoks. 

Właściwości wody RED-OX:

  • Czystość - dzięki zastosowaniu przy procesie produkcji filtrów molekularnych z wody usunięto substancje potencjalnie toksyczne czy rakotwórcze, szkodliwe związki chemiczne i biologiczne a także przypadkowe pierwiastki.
  • Zrównoważenie - zgodnie z tradycją medycyny chińskiej wodę RED-OX poddano przegotowaniu w celu zmiany jej charakteru. Nazywa się to równowagą yin i yang. Polega to na tym, że woda ze względu na temperaturę i sposób podawania może wychładzać lub rozgrzewać. Najlepsze właściwości jednak dla ludzkiego organizmu ma woda obojętna, co można osiągnąć dzięki zrównoważeniu jej procesem gotowania. 
  • Zredukowana - oznacza to, że woda została wzbogacona wodorem w celu obniżenia jej potencjału redoks. Dzięki nasyceniu elektronami woda nabiera właściwości zwalczające wolne rodniki, przywracając tym samym równowagę w organizmie. W przypadku wody RED-OX potencjał redoks jest wyjątkowo niski i wynosi -300 miliwoltów.
  • Poddany strukturyzacji - stosując technologię Grandera proces strukturyzacji przebiega tuż przed zabutelkowaniem. Dzięki temu napój zyskuje większą biodostępność i jest bogatszy w składniki aktywne. 

Zastosowanie wody RED-OX:

  • Zmniejsza potencjał redoks - nasycenie wody wodorem sprawia, że wraz z wypiciem do organizmu dostarczana jest dodatkowa porcja antyoksydantów pomagających zachować równowagę redoks. Dlatego w przypadku takiego napoju ważne jest szybkie spożycie i zadbanie o implikację wodoru w organizmie. 
  • Zwalcza wolne rodniki - ze względu na wzbogacenie wodorem woda RED-OX dostarcza antyoksydantów w miejsce utlenionej cząsteczki, mającej na zewnętrznej powłoce niesparowany elektron, zapobiegając szkodliwemu utlenianiu białek, kwasów nukleinowych czy związków budujących błonę komórkową. 
  • Źródło zwiększonej biodostępności - strukturyzacja wody zwiększa jej przyswajalność, a zarazem biodostępność cennych składników aktywnych. 
  • Łagodzi skutki stresu oksydacyjnego - brak równowagi redoks w organizmie sprawia, że zmiany powstałe na skutek zwiększenia natężenia wolnych rodników postępują dynamicznie, czego efektem jest stres oksydacyjny. Zastosowanie wody RED-OX pozwala na przywrócenie równowagi organizmu. 

Stosowanie wody RED-OX gwarantuje osiągnięcie optymalnego nawodnienia organizmu oraz usprawni całą jego pracę. Opóźni procesy starzenia, zainicjuje procesy samoleczenia, wspomoże w drodze do harmonii. 

Podsumowując, woda stanowi podstawę życia na Ziemi, co oznacza, że jest niezbędnym elementem ludzkiego życia. Potrzeba nawodnienia jest jedną z podstawowych, ale prawidłowe nawodnienie w dzisiejszym środowisku nie jest proste. Poza odpowiednią dietą, należy wybierać wodę wysokozmineralizowaną, która ma wysokie parametry. Dodatkowo wodę można poddać różnym procesom, dzięki którym zmieni strukturę na lepiej przyswajalną, będzie zawierała więcej minerałów czy dzięki jonizacji zwiększy swoje pH i stosowana naprzemiennie pozwoli na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Wyborem, który spełnia wszystkie kryteria jest woda RED-OX, która dzięki wzbogaceniu wodorem pozwala na uzyskanie równowagi redoks i aktywne zwalczanie wolnych rodników, przy jednoczesnym skutecznym nawadnianiu organizmu. Połączenie kilku metod zapewni najpełniejsze efekty, skutecznie nawodni organizm i zapewni długotrwałe zdrowie i równowagę. 

Bibliografia:

  1. Nieumywakin, Woda - Zdrowie i życie. Fakty i Mity., Hartigramma, 2016, Warszawa.
  2. T. Laucevicius, S. Wiąckowski, Woda zjonizowana - życie bez chorób, Obuolys, 2010, Kowno.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl